+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

5 načina KAKO da SAČUVATE AKUMULATOR tokom zime

5 načina KAKO da SAČUVATE AKUMULATOR tokom zime

Unutar ovog bloga ćete saznati 5 načina kako da sačuvate akumulator tokom zime, a prije toga da se podsjetimo kako dolazi do samog problema.

Automobilski akumulatori mogu da se isprazne u bilo koje doba godine, ali uglavnom imaju tendenciju da se isprazne tokom zime. To je zbog načina na koji se električni naboji stvaraju u akumulatoru: tekući elektroliti se miješaju s olovnim pločama unutar akumulatora, proizvodeći reakciju koja stvara električni naboj.

Kada je akumulator topao, brzina te reakcije se povećava. To znači da je potrebno manje snage za isporuku napona na starter (koji pokreće automobil) i održavanje tog napona stabiliziranim (tako da motor nastavlja raditi).

Kada je akumulator hladan, dešava se suprotno. Brzina reakcije je usporena, što znači da je potrebno veće punjenje za pokretanje vozila.

Na 0℃ tipični akumulatori automobila gube oko 35% svoje snage, a na -17℃ gube oko 60%.

Tokom životnog vijeka akumulatora, budući da prirodno propada od unutrašnje korozije, njemu postaje teže da isporuči to veće punjenje tokom hladnih trenutaka. Kada se to dogodi, veća je vjerovatnoća da će se akumulator isprazniti.

Simptomi koje možete primjetiti:

  • Svjetla rade, ali automobil neće da upali (akumulator ne radi)
  • Automobil teško pali
  • Lampica od akumulatora svijetli
  • Automobil ne reaguje pri kontaktu

O ovim simptomima ćemo detaljnije u nastavku.

5 načina kako da sačuvate akumulator tokom zime

Redovno testirajte napon akumulatora

5 načina da sačuvate vaš akumulator tokom zime

Najjednostavniji način za testiranje napona akumulatora je korištenje voltmetra. Ovim preventivnim testiranjem ćete utvrditi stanje akumulatora i da li ga je potrebno zamijeniti, te na taj način izbjeći sve moguće probleme sa pokretanjem vašeg vozila.

Ne ostavljajte auto nekorišten duži vremenski period

5 načina KAKO da SAČUVATE AKUMULATOR tokom zime

Ako je vaš automobil neaktivan danima (ili ako se vozi samo na kratka putovanja), akumulator neće imati dovoljno vremena da se napuni.

Vaš automobil će se najbolje ponašati kada se redovno koristi, pa ako je moguće uradite 30-minutnu vožnju barem jednom sedmično kako biste zagrijali motor i održali optimalne vrijednosti tečnosti u svi sistemima vozila.

Ukoliko se automobil ne bude koristio par sedmica, vjerovatno će biti potrebno obratiti pažnju na akumulator vašeg automobila kada ga sljedeći put budete koristili. Najbolje što možete učiniti je osigurati da je potpuno napunjen i provjeriti da li je nivo elektrolita ispravan (ako ima kapice koje se mogu ukloniti).

Ako ste u nedoumici, kontaktirajte ovlašteni servis ili vašeg automehaničara.

Napomena: Svakako dopustite akumulatoru da se napuni tokom vožnje, tako što nećete koristiti bespotrebne potrošače i odmah ugasiti vozilo nakon kraće vožnje.

Redovno čistite akumulator

5 načina KAKO da SAČUVATE AKUMULATOR tokom zime

Nečistoća, prljavština ili vlaga na akumulatoru mogu uzrokovati kratki spoj, što bi ga zauzvrat moglo isprazniti. Ova prljavština sa površine akumulatora može se lako ukloniti spužvom i suhom krpom.

Nažalost, korozija na terminalima akumulatora i stezaljkama je uobičajena. Korodirane dijelovi akumulatora mogu ometati protok električne energije kroz njega, tako da je ključno da se prljavština ili naslage očiste kako bi se osigurala dugovječnost i efikasnost akumulatora.

Kada motor vašeg automobila ne radi, nemojte koristiti elektronske dodatke

5 načina KAKO da SAČUVATE AKUMULATOR tokom zime

Ostavljanje upaljenih svjetala ili drugih potorošača bez pokretanja motora može isprazniti akumulator. To je zato što se alternator vašeg automobila isključuje kada se i motor isključi, pa tada elektronički dodaci troše energiju iz akumulatora vašeg automobila.

Kako biste to izbjegli, steknite naviku da svaki put kada izađete iz automobila provjeravate da li su svi  potrošači isključeni.

Također, ne zaboravite da zaključate automobil kada ga napuštate. Ovo nije samo zbog sigurnosnih razloga, jer kompjuterski sistem vašeg automobila može i dalje raditi ako ostavite automobil otvoren, a to bi moglo isprazniti akumulator.

Provjerite nivo kiseline

Akumulatori su proizvedeni u skladu sa standardima koji osiguravaju minimalnu potrošnju vode. Kod normalnih radnih uvjeta, do vidnog snižavanja nivoa elektrolita u akumulatoru bi došlo tek u razdoblju do 3 mjeseca korištenja, a tijekom jako intenzivne upotrebe i mnogo ranije.

Budući da postoji opasnost da el. instalacija u sistemu ne djeluje optimalno, moguće je prekomjerno električno punjenje akumulatora što uzrokuje brže snižavanje nivoa elektrolita a time i greške na akumulatoru. Ako se nivo elektrolita snizi, dolazi do smanjenja kapaciteta akumulatora i kraćeg vijeka trajanja. Zbog navedenog se preporučuje redovito vršiti kontrolu nivoa elektrolita u akumulatoru i po potrebi dolijevanje destilirane vode do nivoa 10-15 mm iznad gornjeg ruba ploča akumulatora.

Simptomi kvara akumulatora

Svjetla rade, ali automobil neće da upali (akumulator ne radi)

Ovo je pokazatelj da akumulator dovoljno snažan da pokrene ostale komponente i potrošače, ali nije dovoljno snažan da pokrene motor automobila.

Automobil teško pali

Ovo je uobičajni simptom slabog akumulatora. Otežanoj je paljenje pri čemu automobil mučno i dugo „vergla“, to nam govori da je akumulator previše slab da pokrene motor.

Lampica od akumulatora svijetli

Lampica od akumulatora svijetli

Ako se na instrument tabli prikaže lampica za provjeru motora ili akumulatora, to može ukazivati na problem sa sistemom punjena u automobilu ili ako se automobil pokrene i lampice se ugase, to često ukazuje na neispravnost alternatora.

Automobil ne reaguje pri kontaktu

Ovo može biti znak da je akumulator potpuno ispražnjen ili čak da starter više nije u funkciji. Starter ponekad može pokrenuti motor poslije par pokušaja „verglanja“, ali akumulator kada je prazan ne.


Ukoliko želite provjeriti raspoloživost novog akumulatora za vaše vozilo, možete kontaktirati pozivom na ovaj broj 032 405 010 ili porukom na viber 061 753 141.

Željene artikle imamo dostupne u našim poslovnicama Zenica, Kakanj, Zavidovići, Travnik (klik na poslovnicu za kontakt), ali ih šaljemo i poštom u sve dijelove BiH, isporuka 48h.

Strong Auto d.o.o. ima preko 75.000 aktivnih artikala za sve marke europskih, azijskih i američkih vozila.