+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Kako odlediti automobil u hladnim zimskim jutrima?

Tanka je linija između adekvatnog odleđivanja automobila i pričinjavanja štete pri jutarnjem čišćenju automobila od snijega i leda.

U nastavku teksta pročitajte najbolje načine kako odlediti svoj automobil, odnosno vjetrobransko staklo kao i ostala stakla na svom automobilu. 

  1. Sredstva za odleđivanje su sasvim sigurno jedna od manje popularnih opcija jer predstavljaju dodatnu kupovinu u već zahtjevnim zimskim uvjetima. Ipak, nakon nanošenja ovih sredstava na staklene površine, već nakon par minuta, moguće je s velikom lakoćom ukloniti led i snijeg sa svih površina.
  2. Najefikasnija rješenja često su i najjednostavnija – lopatica za led. Pravilnom upotrebom lopatica omogućava brzo uklanjanje leda i snijega sa različitih staklenih površina u samo nekoliko poteza. Korištenje kartica, ličnih dokumenata ne preporučujemo jer oštećenje takvih predmeta je vrlo vjerovatan ishod.
  3. Napravite sami svoju tekućinu za odleđivanje staklenih površina – od alkohola i vode. Naime, u omjeru 2:1, stavite alkohola i vode u jednu bocu (Primjer: 300ml vode, 600ml alkohol), promućkajte i raspršite po površinama. Već nakon nekoliko trenutaka, rezultat će biti jasan.

Preventivni koraci koje možete poduzeti noć prije polaska:

  1. Staviti karton ili neke stare peškire na staklo. Omogućava da dejstvo leda i snijega bude poprilično umanjeno. Ujutro je dovoljno samo skinuti peškire i malo prebrisati staklene površine – i spremni smo za put!
  2. Nanesite WD40 na brave i drške automobila – ovo omogućava da se ne zalede preko noći.
  3. Premazati biljnim uljem ili bilo kojom drugom masnoćom gume oko vrata kako se ne bi zaledila i onemogućila otvaranje.

Ono što ne smijete nikada raditi pri jutarnjem odleđivanju automobila:

  1. Posipanje vruće vode ili bilo kakve vruće tekućine po staklima! Ovo može dovesti do potpunog pucanja stakla i pričinjavanja velike štete. Čak nanošenje mlake vode na krpu i onda pokušavanje da se tako led i snijeg neutraliziraju predstavlja rizik jer je teško pronaći adekvatnu temperaturu vode koja neće izazvati pucanje stakla. Tako da se i ne preporučuje ovaj način odleđivanja. 
  2. Ne uključivati brisače ako su već zaleđeni – može doći do oštećenja. Bolje dići brisače noć prije i tako izbjeći zaleđivanje brisača na vjetrobransko staklo. 
  3. Ne koristiti oštre metalne predmete kao lopaticu ili tome slično. Lopatice za čišćenje trebaju biti isključivo plastične, metalni predmeti mogu oguliti lak, oštetiti stakla ili boju sa karoserije automobila.