+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Kako otići na ljetovanje automobilom?

Svake godine nastupanjem ljetnih mjeseci neupitno dolazi tema ljetovanja. Gdje otići, kako, koliko dugo ostati i slično…

Jedna od najbitnijih stvari je znati svoje mogućnosti, ne samo u smislu novca i koliko možemo potrošiti na ljetovanje, nego i u kontekstu same vožnje.

Ukoliko je u pitanju mlada porodica ili neka mlada ekipa koja planira put koji je dug preko 400-500 kilometara u jednom smjeru, onda sigurno treba povesti računa o pripremi vozila za put.

Međutim, ako je manji put u pitanju ili je odluka već donesena, evo 7 savjeta kako se pripremiti za ljetovanje iz snova:

 1. Provjeriti motor automobila detaljno – Ovaj korak podrazumijeva odlazak kod servisera. Preporučuje se pregledavanje motora, remenica, ulja, rashladnog sistema motora, rashladnih cijevi, ostalih tečnosti u motoru itd.
  Po potrebi i odgoditi put nekoliko dana ukoliko se uoči neki problem ili nešto što zahtjeva intervenciju servisera ili mehaničara.
 2. Provjeriti stanje akumulatora – Mnogo vozača generalno ne zna da vrućine isto kao hladnoće i niske temperature, uzimaju svoj danak na akumulatoru. Stoga je jako bitno provjeriti njegovo stanje. Da li je potrebno puniti, zamjeniti i slično.
 3. Provjeriti klima uređaj – Bitnost klimatizacije u ljetnom periodu ne treba posebno naglašavati. To je sistem koji praktično svakog ljetnog dana intenzivno radi i ima direktan utjecaj na zdravlje vozača ali i svih putnika.
  Klima da bi funkcionirala kako treba tokom cijele sezone prije svega mora biti ispravna i napunjena. Nakon toga dolazimo do filtracije. Svi filteri bi trebalo da budu mijenjani u preporučenom intervalu i kao sastavni dio malog servisa.
  Zrak koji udišu putnici u automobilu, njegova kvaliteta ili štetnost se direktno vezuje za kvalitet filtera i da li je redovno mijenjan. Ukoliko nisu redovno mijenjani, ti filteri vremenom nakupe velike količine prašine i nečistoće što utječe da zrak u kabini automobila ne bude sasvim siguran za udisanje.
  Ovo je jako bitno jer direktno djeluje na zdravlje putnika, a pogotovo na one koji imaju već postojeće zdravstvene poteškoće disajnih puteva.
 4. Pregledati trap i stanje guma – Točkovi su sastavni dio automobila koji se direktno veže za sigurnost i udobnost same vožnje. Ali i za potrošnju goriva.
  Provjera stanja guma, trapova, dubine šare, pritiska u gumama, rezervnog točka (eventualno seta za reparaciju) i slično, bi trebalo da bude na dnevnom redu bilo koga ko planira duže putovanje.
 5. Provjeriti ispravnost signalizacije – Kod većine ljudi ovo podrazumijeva rizik od potencijalne kazne ukoliko bude zaustavljanja od strane policije. I to je ono što prvo pada na pamet. No, to je najmanji problem.
  Kvar signalizacije ili otkazivanje nekog od pokazivača smjera mogu napraviti ozbiljnu pometnju i uzrokovati saobraćajne nesreće sa teškim posljedicama.
  Jednostavna provjera signalizacije u servisu ili mimo servisa uz pomoć ukućana može biti trivijalna, ali jako bitna.
 6. Pregledati i isplanirati rutu za putovanje – Ovo ne znači nužno da se ide najkraćim putem, nego onim koji je bolji, bezbjedniji i lakši.
 7. Podesite navigaciju koju ćete imati pri ruci tokom cijelog putovanja – Čak i ako se vozimo već poznatim putevima, nije na odmet imati navigaciju pri ruci ukoliko dođe do nepredviđenih problema. 

Sudar i nezgode na putu mogu napraviti zastoje i po nekoliko sati. Bitno je prepoznati u tom momentu šta je vremenski isplativije, čekati da se sve raščisti ili otići nekim zaobilaznim putem do konačne destinacije za ljetovanje.

Sretan put!