+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Kako pripremiti auto za ljetnu sezonu?

Velike vrućine nose svoj danak isto kao i hladna neugodna zima. Najveću cijenu svih naših putovanja plaća upravo naš automobil, u hladnim periodima kad je minus ispod nule, ali i u vrućim ljetnim danima kada temperatura doseže i do 40 stepeni.

S obzirom da nam ti vrući ljetni dani ubrzo stižu, preporučujemo Vam da napravite određene pripreme kako bi svakodnevni odlazak na posao ili na put bio lakši i bezbjedniji.

7 savjeta kako pripremiti auto za ljeto

Detaljno čišćenje automobila

Evo nekoliko zgodnih savjeta kako sačuvati automobil i spriječiti neke određene neugodnosti koje bi mogle da nam oduzmu dragocjeno vrijeme i utiču na naš budžet.

  1. Očistiti auto detaljno – nakon zime ostaje mnogo blata, prašine i prljavštine koja se zavuče u karoserijski prostor, među brazde, zazore i kasnije može da doprinese hrđanju auta. Dosta soli se posipa po putevima pa i to dolazi u kontakt s automobilom i zadržava se na njemu. Osim toga, enterijer je pun prljavštine zbog ulazaka u mokroj obući i potrebno je to adekvatno očistiti. 
  2. Provjeriti nivo i stanje ulja u motoru. Ljeti se više putuje, više vozi, koristi se lijepo vrijeme pa se i ulje više troši.
  3. Provjeriti nivo vode odnosno tečnosti za stakla. Obavezno imati rezervu ove tečnosti u automobilu i to 1 do 2 litra.
  4. Provjeriti stanje rashladne tečnosti. Kako se zimi suočavamo sa problematikom hladnoće i kad i kako zagrijati motor, tako ljeti imamo problematiku visokih temperatura gdje je potrebno uvijek tražiti hlad kako bi se auto parkirao tamo gdje mu je najbolje.
  5. Provjeriti stanje klime u autu. Da li je potrebno servisirati ili dopuniti plin? I da li je filter čist? Možda je potrebna i zamjena ukoliko se osjeti neugodan zrak koji struji iz ventilatora.
  6. Nabaviti zaštitu od sunca jer se enterijer može zagrijati do nesnosnih temperatura. I ova situacija je možda najveći problem većini nas koji ostavimo auto a sunce direktno pada u kontrolnu tablu ili sjedišta. U ovom slučaju obavezno je imati sklopivu zaštitu koju ćemo prisloniti na staklo odnosno šajbu i time zaustaviti sunčeve zrake i njihovo štetno dejstvo po automobil.
    Osim toga, ovo može na duže staze ozbiljno da ošteti plastične i gumirane dijelove automobila u enterijeru. Također, ukoliko imamo malu djecu i vozimo ih na zadnjoj klupi automobila, potrebno je i za njih staviti adekvatnu zaštitu na stakla. U tom slučaju kupujemo sjenilo ili neku adekvatnu zaštitu od sunca koja će biti dovoljna da učini putovanje lagodnim za mališane.
  7. Zamijeniti zimske gume i montirati ljetne. Ovaj korak generalno dosta vozača zanemaruje misleći da to čini uštede. Time ustvari samo ubrzavamo trošenje zimskih pneumatika koji se onda eksploatišu u ljetnim uslovima onako kako to nije predviđeno.Pravilan način eksploatisanja jeste da se ljetne troše u ljetnoj sezoni a zimske u zimskoj. Time njihova eksploatacija traje duže iako je investicija na početku veća.Izuzetak su vozači koji voze cjelogodišnje gume.

Održavanje automobila je dugoročna investicija…

Čišćenje enterijera automobila

Adekvatno održavanje automobila je uvijek bila investicija koja se mnogostruko vrati. Bilo da je to trivijalno održavanje auta u smislu pravovremene izmjene ulja, filtera ili potrošnih dijelova pri velikom servisu ili možda ulaganje u detalje koji će uljepšati auto.

U svakom slučaju – pri prodaji ili zamjeni auto sigurno ima veću cijenu.

Najveći benefit je sasvim sigurno izbjegavanje nekog skupog kvara koji auto može izbaciti iz upotrebe čak i na duži vremenski period.