+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Zašto biste trebali promijeniti gume?

Nemamo garaže pa nemamo ni dva seta guma?

Istina je da većina stanovnika koji žive u gradu a nemaju gdje da skladište drugi set guma, vozaju samo jedan zimski set, i vjeruju da su baš one predviđene za sve vremenske uslove. I to je OK argument, no nije nipošto razlog da se s tim insistira pogotovo ako takva domaćinstva prelaze velike kilometraže. Vožnja na samo zimskim pneumaticima donosi svoje rizike iako na prvu zvuči praktičnije, jeftinije i na kraju krajeva – jednostavnije.

Set zimskih guma

Vožnja samo na jednom setu guma brže troši te gume!

Ako imamo jedan set guma, i ne mijenjamo ih par sezona, one će jako brzo da dožive svoj kraj. Pogotovo zimski set guma koji kao takav brzo propada u toplijim uslovima. S druge strane, ako svake sezone rotiramo set guma koji je istini za volju u samom početku bio velika investicija, na kraju će se isplatiti. Vožnja ljeti samo ljetnih pneumatika i zimi samo zimskih donosi očuvanje tih guma jer se ne eksploatišu ubrzano u uslovima gdje nisu predviđeni da se eksploatišu.

Vožnja nije bezbjedna kroz čitavu godinu ako se vozi samo na jednom setu guma!

Ovo je detalj koji mnogi zanemaruju. Naime, kočioni put nije isti kroz čitavu godinu na zimskim pneumaticima. U zimskim uslovima je sve uredu, međutim problem je ljeto i topli dani preko 25 stupnjeva. Kočioni put se produžava i ne marginalno nego značajno. Pri suhim uslovima, produžava se između 20 i 25% dok pri mokrom kolovozu, povećanje je u rangu između 8 i 15%.

Stabilnost je ugrožena, a buka povećana.

Nekome je spomenuta buka beznačajan detalj, no mi ćemo ga svakako napomenuti. Povećanje puta zaustavljanja je rizik sam po sebi. I kad bi ovo bila jedina stvar i jedini argument, bio bi dovoljan da se zimske gume odlažu u proljeće i kupe ljetne. No, tu nije kraj. Dakle, isto vozilo, na istim gumama, nije stabilnije u ljetnim uslovima nego li je to slučaj zimi. Dolazi do rizika ukoliko se malo brže vozi da izleti automobil sa kolovoza ili da prokliže a dalje da ne govorimo. I tu ne pričamo o povećanju brzine za 20-30 km/h nego o povećanju od svega nekoliko km/h.

Zamjena guma nije bauk!

Ukoliko odlučite zamijeniti svoje gume i odložiti zimske za narednu hladnu sezonu, STRONG AUTO stoji na raspolaganju. Posjetite poslovnice u Zenici, Kaknju, Zavidovićima, Travniku ili Kaćunima a naši zaposlenici će Vam rado pomoći u odabiru odgovarajućih guma. Za dodatne informacije pozovite +387 32 405 010.