+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Filter kabine ili filter klime

Filter kabine ili filter klime | 3 vrste filtera kabine koje morate znati

U ovom blogu ćemo pisati o vrstama filtera kabine / filtera klime koje su danas prisutne na tržištu. Također ćemo pisati kakve su to njihove međusobne razlike, te da li postoje razlike u proizvodnji, materijalu i kvaliteti samih proizvoda.

Također podjeliti ćemo sa vama par savjeta prilikom kupovine filtera kabine i upoznati vas sa pojedinačnim cijenama za sve 3 vrste filtera kabine i gdje ih možete kupiti.

Ali za početak ćemo ukratko kazati šta je to filter kabine i čemu služi, tj. koju funkciju obavlja prilikom korištenja vozila.

Šta je filter kabine?

Filteri kabine, ili filteri klime kako ih još poznajemo, osvježavaju i čiste vazduh u vašem vozilu. Oni smanjuju prašinu, alergene ili gasove koji kruže vašim klima uređajem.

Za osobe koje pate od alergija ili astmatičare, visokokvalitetni filter kabine će obezbjediti sigurnu i ugodnu vožnju bez simptoma koji su prisutni kod tih zdravstvenih stanja.

Da li ste znali?

Vazduh kroz ventilacione kanale ulazi u vozilo sa zapreminom do 540.000 litara na sat. Zamislite količinu prljavštine i prašine koja dolazi s njim. Sada zamislite da vi to udišete u svoja pluća. Nije lijepa slika. Zapravo, zrak u automobilu sadrži oko pet puta više izduvnih plinova, zagađivača i alergena nego vanjski zrak.

Filter kabine ili filter klime

Vrste filtera kabine | 3 vrste filtera kabine

Vrste filtera kabine | 3 vrste filtera kabine

Obični filter kabine (Basic)

Ovaj filter kabine se sastoji se od filtracionog medija, koji je obično porozni vlaknasti materijal.

Filteri kabine uklanjaju do 90% čak i najsitnijih štetnih čestica (0,3 mikrona i veće), kao što su prašina, polen i druge materije.

Filter kabine je najosnovniji ili najobičniji tip filtera i on ne uklanja ultra-fine čestice, a to znači da propušta mirise i gasovite zagađivače, kao što je ugljen monoksid.

Obični filter kabine (Basic)
Obični filter kabine (Basic)

Filter kabine sa aktivnim ugljenom

Filter kabine s aktivnim ugljenom sastoji se od konvencionalnog filtracionog medija i sloja aktivnog uglja.

Aktivni ugljen je jednostavno posebna vrsta drvenog uglja čija su svojstva za apsorpciju plinova veća. Materijal se obično proizvodi termičkom obradom uglja i impregniranjem hemikalijama.

Aktivni ugalj
Aktivni ugalj

Ove hemikalije omogućavaju aktivnom ugljenu da ukloni pare i mirise iz vazduha pomoću procesa koji se zove adsorpcija.

*Adsorpcija sposobnost neke čvrste tvari zvane adsorbensa da na svojoj graničnoj površini veže (adsorbira) molekule plina ili otopljene tvari

Jedan od najčešće korištenih materijala za proizvodnju aktivnog ugljena su kokosove ljuske koje su ugljenisane na vrlo visokim temperaturama.

Postoje mnoge vrste aktivnog ugljena koje se međusobno razlikuju po načinu proizvodnje, veličini čestica ugljena i namjeni. Aktivni ugljen ima mnoge industrijske namjene (npr. u filterima za cigarete i u frižiderima), ali se također koristi u medicini (za liječenje dijareje, probavne smetnje i nadimanja).

Ove vrste filtera kabine su dosta efikasniji i posjeduju dodatni sloj koji zadržava gasove do 90% , te na taj način spriječava da štetni toksini poput toluena, azotovog oksida, ozona, sumpor-dioksida, ugljen monoksida i neugodnih mirisa uđu u vozilo kroz ventilacijski sistem.

Filter kabine s aktivnim ugljenom također uklanja bakterije i druge mikroorganizme iz zraka.

Filter kabine sa aktivnim ugljenom
Filter kabine sa aktivnim ugljenom

Biofunkcionalni filter kabine

Biofunkcionalni filter kabine koristi pored sloja aktivnog uglja, još jedan sloj polifenolnog premaza za hvatanje više od 95% čestica alergena iz okolnog zraka i sadrži antimikrobni premaz koji spriječava širenje plijesni i bakterija na površini filtera.

Ovaj filter kabine je savršen za osobe koje pate od alergija i astme, isto tako je i za česte putnike automobilom.

Biofunkcionalni filter kabine
Biofunkcionalni filter kabine

PRVI SLOJ FILTERA

Ovaj prvi, visoko efikasan, filter medij zadržava većinu čestica, poput prašine i polena, koje kruže u vašem ventilacionom sistemu

SLOJ AKTIVNOG UGLJA

Koristeći granulat aktivnog uglja, ovaj sloj apsorbira neugodne mirise i štetne plinove poput ozona, sumpor-dioksida, azotovog oksida i ugljen monoksida.

BIOFUNKCIONALNI SLOJ

Ovaj inovativni biofunkcionalni premaz sadrži polifenol, koji se u svom hemijskom stanu nalazi u prirodi, on hvata i inaktivira sitne čestice alergena. Dodatni antimikrobni premaz spriječava rast ili razvoj bakterija i plijesni na samoj površini filtera.

Zamjena filtera kabine | Kada je potrebno zamjeniti filter kabine?

Vremenski period za zamjenu vašeg filtera kabine ovisi o marki, modelu i godini vašeg vozila, tako da najbolje je da provjerite preporuke proizvođača. Općenito preporučeni vremenski period za zamjenu filtera kabine se nalazi negdje između 15.000 km i 30.000 km. (ca. 1 godina)

  • Ako čujete čudne zvukove. Oni mogu biti uzrokovani naslagama unutar filtera
  • Pazite na neprijatne mirise
  • Slab protok vazduha znak je začepljenog filtera za vazduh u kabini
  • Ako vam se prozori često zamagljuju i teško ih je očistiti,  potrebno je da promijenite filter
Zamjena filtera kabine

Cijena filtera kabine | Koliko košta filter kabine i gdje ga mogu kupiti?

Cijena filtera kabine ovisi od vrste filtera kabine i proizvođača kojeg izaberete, ovisi od kvalitete samog filtera, ali također ovisi od tipu, marki i godištu vozila koje posjedujete.

Okvirne cijene filtera kabine (filtera klime) su:

  • Obični filter kabine (Basic)

Cijene ovog filter se kreću najčešće od 15 do 30 KM … Ovisno o vozilu može biti i skuplje.

  • Filter kabine sa aktivnim ugljenom

Cijene ovog filter se kreću najčešće od 20 do 60 KM … Ovisno o vozilu može biti i skuplje.

  • Biofunkcionalni filter kabine

Cijene ovog filter se kreću najčešće od 30-40 pa do 100 KM … Ovisno o vozilu može biti i skuplje.

———–

Ukoliko želite provjeriti raspoloživost i cijenu filtera kabine i ostalih filtera za vaše vozilo, možete kontaktirati pozivom na ovaj broj 032 405 010 ili porukom na viber 061 753 141.

Željene artikle imamo dostupne u našim poslovnicama Zenica, Kakanj, Zavidovići, Travnik (klik na poslovnicu za kontakt), ali ih šaljemo i poštom u sve dijelove BiH, isporuka 48h.

Strong Auto d.o.o. ima preko 75.000 aktivnih artikala za sve marke europskih, azijskih i američkih vozila.

Pogledajte blog na temu >> Kako radi auto klima? | 5 stvari koje morate znati << saznajte više o tome klikom na prethodni link.