+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Kako radi auto klima, auto klima, kompresor klime, proces rada auto kllime

Kako radi auto klima? | 5 stvari koje morate znati

Kako radi auto klima?

Sistem klimatizacije u automobilu radi tako što manipuliše rashladnim sredstvom između tečnog i gasovitog stanja. Kako rashladno sredstvo mijenja stanje, ono apsorbira toplinu i vlagu iz vozila i omogućava sistemu da ispušta hladan, suv zrak.

Za promjenu rashladnog sredstva između tečnog i plinovitog stanja, sistem klimatizacije radi na kontroli tlaka i temperature.

Kako bi razumjeli čitav proces klimatizacije, potrebno je prvo da se upoznamo sa osnovnim dijelovima klima uređaja i njihovim ulogama u tom procesu.

Dijelovi klima uređaja u automobilu

Kako radi auto klima
Kako radi auto klima

Kompresor klime

Ovo je glavna jedinica za napajanje sistema koja odvaja stranu niskog pritiska od strane visokog pritiska. Upija gas niskog pritiska i komprimira ga u gas visoke temperature/visokog pritiska koji dalje šalje u kondenzator/hladnjak klime.

Montira se na prednji dio motora i pokreće se mikroremenom.

Kompresor klime
Kompresor klime

Kondenzator | Hladnjak klime

Smanjuje temperaturu rashladnog sredstva dok pri tome održava visok pritisak. Rashladno sredstvo u kondezatoru tokom proces hlađenja prelazi iz gasovitog u tečno stanje, gdje potom putem cijevi dolazi do sušionog filtera klime.

Sličan je radijatoru motora, on koristi prisilni zrak (ventilator ili kretanje vozila) za prijenos topline

Kondenzator | Hladnjak klime
Kondenzator | Hladnjak klime

Sušioni filter klime (isušivač)

Da li imate sušioni filter klime (isušivač) ili akumulator klime zavisi od modela Vašeg vozila. Sušioni filter klime (isušivač) je prisutan u vozilima koja imaju termički ekspanzioni ventil. Akumulator se, s druge strane, nalazi u vozilima koja imaju cijev sa otvorom.

Sušioni filter klime (isušivač) služi za odvajanje plina od tekućine. Kompresor se može pokvariti ako bilo kakva tečnost uđe u njega. Zbog to što kompresor nije dizajniran za tečnosti, već samo za gasove. Sušioni filter klime također uklanja vlagu pomoću sredstva za sušenje.

Akumulator klime je odgovoran za praćenje i kontrolu količine rashladnog sredstva koje ulazi u isparivač. Takođe pohranjuje višak rashladnog sredstva, filtrira ostatke i uklanja vlagu.

Sušioni filter klime (isušivač)
Sušioni filter klime (isušivač)

Ekspanzioni ventil

Da li imate ekspanzioni ventil ili cijev s fiksnim otvorom nije velika razlika jer uloga im je ista.

Zajedno prate količinu pritiska i temperature Vašeg rashladnog sistema i izračunavaju tačnu količinu rashladnog sredstva koja može bezbedno da uđe u isparivač.

Ekspanzioni ventil isto tako smanjuje pritisak rashladnog sredstva, što ujedno brzo snižava i njegovu temperaturu. Rashladno sredstvo je i dalje u tečnom obliku nakon što napusti mjerni uređaj.

Ekspanzioni ventil
Ekspanzioni ventil

Isparivač

Isparivač je svakako jedan od bitnih komponenti u lancu klimatizacije, te se nalazi na samome kraju. Njegova uloga je da rashladno sredstvo vraća u gasovito stanje, gdje se pri tom proces postiže efekat hlađenja. Uz pomoć njega zrak u kabini se hladi i suši.

Sama komponenta montirana je unutar putničkog prostora, odmah iza komandne table.

Proces rada auto klime

  1. Rashladno sredstvo niske temperature/niskog pritiska ulazi u kompresor (plin).
  2. Rashladno sredstvo visoke temperature/visokog pritiska napušta kompresor (plin).
  3. Rashladno sredstvo se hladi i pretvara u tečnost u kondenzatoru. (i dalje pod visokim pritiskom)
  4. Sušioni filter klime (prijemnik) uklanja vodu iz rashladnog sredstva.
  5. Ekspanzioni ventil smanjuje pritisak rashladnog sredstva.
  6. Rashladno sredstvo se u isparivaču vraća u plinovito stanje.
  7. Isparivač apsorbira toplinu, kada vazduh prolazi kroz isparivač, on je hladan i suh.
Kako radi auto klima
Video – kako radi auto klima

Simptomi kvara auto klime | 5 simptoma

Loš protok vazduha

Prilikom uključivanja klima uređaja ako primijetite slab protok zraka iz ventilatora, slabo hlađenje ili potpuno odsustvo protoka zraka, ovo je najvidljiviji znak da je vašem klima uređaju potreban popravak.

Glasna buka dok je klima uređaj uključen

Glasni zvukovi kada je klima uređaj uključen je još jedan potencijalni simptom neispravnog klima uređaja.

Voda u kabini

Kada parkirate automobil nakon vožnje s uključenom klimom, primijetili biste lokvicu vode ispod automobila. To je normalno i zapravo je znak potpuno zdravog rashladnog sistema. Ali kada vidite vodu u kabini, tada počinju nevolje.

Klima uređaj počinje hladiti; onda odjednom postaje toplo

Ovo je najčešća pritužba koju smo čuli od naših kupaca koji dolaze na popravak klima uređaja. Kada uključite klima uređaj, sve je u redu nekoliko minuta nakon čega počinjete osjećati topli zrak kako puše iz ventilacijskih otvora.

Gadan miris u kabini vozila

Ovo je vjerovatno jedna od najodvratnijih stvari ikad uzrokovanih neispravnim klima uređajem. Kada uđete u automobil i osjetite dašak pljesnivog i oštrog mirisa.

Kontrola i servis auto klime

Rashladni sistem može da izgubi i do 10% svog gasa svake godine i zahtjeva redovno održavanje kako bi radio efikasno.

Sistem klima uređaja se podmazuje posebnim uljem koje kruži kroz sistema sa rashladnim sredstvom.

Kako se nivo gasa smanjuje, ključne komponente poput kompresora klime se ne podmazuju pravilno, što može dovesti do skupih popravki.

Tokom servisa klima uređaja, mi ispraznimo i ponovo napunimo sistem uklanjajući u potpunosti staru rashaldnu tečnosti i ulje iz vašeg klima uređaja. Zatim provjeravamo crijeva, filtere, kaiševe i spojeve, da se pobrinemo da kompresor i kondenzator rade ispravno.

Nakon toga se izvodi test nepropusnosti kako bi se osiguralo da nema curenja ili oštećanja u sistemu vašeg klima uređaja zbog kojih bi gas mogao da iscuri. Zatim sistem dopunajvamo tačno količinom nove rashladne tečnosti i sredstva za podmazivanje koje je propisao proizvođač.

Servis također podrazumijeva i čišćenje od bakterija koje su se nakupile na ventilacionom sistemu, a to uklanja neprijatne mirise i mogućnost zdrastvenih problema.

Nakon servisa klima uređaja možete da budete sigurni da je vazduh u vašem automobilu čist i da sistem radi efikasno.

Ukoliko Vam je potreban pregled ili čak servis klima uređaja, kontaktirajte naš servis! Nudimo vam najkvalitenije dijelove za klima uređaje i profesionalne mehaničarske usluge kontrole, zamjene i reparacije svih dijelova klima uređaja.

Za više informacija o uslugama servisa kontaktirajte 062 903 390 ili putem viber-a i whatsapp-a na >> pošalji poruku <<.

Punjenje auto klime

U prošlosti su automobilski klima uređaji koristili freon R-12 kao rashladno sredstvo. Freon R-12 je vrlo efikasno rashladno sredstvo na bazi CFC-a (hlorofluorougljenik) koje nije zapaljivo i nije otrovno za ljude. Tokom kasnih 1980-ih, naučnici su otkrili da široka upotreba freona R-12 oštećuje ozonski omotač Zemlje.

Proizvođači su zatim prešli na plin R-134a sredinom 1990-ih. R-134a je rashladno sredstvo na bazi HFC-a (hidrofluorougljenik) koje nema svojstva uništavanja ozona kao R-12 freon. Međutim najnovije rashladno sredstvo je R-1234yf, koje proizvodi manje stakleničkih plinova od R-134a.

Poznato nam je da Evropa zahtijeva korištenje R-1234yf, i vjerovatno će to biti novi standard u Bosni i Hercegovini u bliskoj budućnosti.

Punjenje auto klime R134a i r1234yf
R-1234yf
R-134a

Ukoliko Vam je potrebna dopuna rashladnih sredstava koja pokreću Vaš klima uređaj, kontaktirajte naš servis! Nudimo vam dopunu plina R-134a I R-1234yf i kontroli test nepropustnosti putem modernih mašina i alata.

Za više informacija o uslugama servisa kontaktirajte 062 903 390 ili putem viber-a i whatsapp-a na >> pošalji poruku <<.

>> Kompresor klime | Simptomi kvara kompresora klime <<- pročitaj ovdje

>> Punjenje klime R134A i R1234YF plin <<- pročitaj ovdje

Za još korisnih članaka posjetite nas na početnoj stranici >> strongauto.ba <<