+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Simptomi kvara kompresora klime

Kompresor klime | Simptomi kvara kompresora klime (4)

Sistem klima uređaja sada ima potpuno drugačije održavanje, osim standardnog dopunjavanja. Prilikom servisiranja klima uređaja moramo znati da kompresor klime je najvažnija komponenta u cijelom tom sistemu.

Često ljudi zaborave ili nesavjesni serviseri ne obrate pažnju na važnost kompresora klime i njegovog ulja koje je zaslužno za idealno funkcionisanje čitavog rashladnog sistema.

U ovom blogu smo pisali o kompresoru klime, njegovoj funkciji, simptomi kvara kompresora klime i podjelili sa vama mnogo korisnih savjeta pomoću koji ćete pravilno koristiti, ali i održavati vaš kompresor klime.

Šta je kompresor klime i čemu služi?

Kompresor klime je glavna jedinica za napajanje sistema koja odvaja stranu niskog pritiska od strane visokog pritiska. Upija gas niskog pritiska i komprimira ga u gas visoke temperature/visokog pritiska koji dalje šalje u kondenzator/hladnjak klime.

Problematika kvara kompresora klime

Kao što smo kazali da ljudi, ali i nesavjesni serviseri ne obrate pažnju na kompresor klime i njegovo ulje pomoću kojeg čitav rashladni sistem funkcioniše.

Shodno tome, važno je da ulje koje dolazi u sistem bude kvalitetno kako bi zadovoljilo podmazivanje kompresora klime.

Zamjena i kontrola ulja u kompresoru klime se vrši otprilike svake 2 godine. Kompresor klime je potrebno demontirati sa vozila, izmjeniti staro ulje sa novim. Također ovdje je važno napomenuti da svaki kompresor klime posjeduje naljepnicu na kojoj se nalaze tačne specifikacije i upute proizvođača o tome koje je ulje odgovarajuće i u kojoj količini.

Ukoliko neki od ovih parametara nisu ispoštovani po preporukama proizvođača, velika je vjerovatnoća da će doći do kvara na kompresoru klime ili ostalim komponentama rashladnog sistema.

Kompresor klime, Simptomi kvara kompresora klime |

Kompresor klime kao što vidite na slici sadrži klipove, malu radilicu i ostale komponente koje su nalik onima kao na motoru automobila, stoga je ulje u kompresoru jako bitno. Nije dovoljno izvršiti samo dopunu plina, eventualno zamjenu filtera putničkog prostora, nego veoma je važno svake 2 godine izvršiti servis klime. Servisom klime vrši se kontrola kompresora, zaptivenosti sistema, ulja kompresora klime i ostalih komponenti rashladnog sistema.

Ukoliko dođe do havarije kompresora klime moguće je da on zablokira što može da uzrokuje i oštećenje remena koji je ujedno i pogon kompresora klime.

Simptomi kvara kompresora klime | 4 simptoma

Čudni zvukovi iz kompresora klime | Čudan zvuk ispod haube

Rashladni sistem proizvodi zvuk škljocanja prilikom uključivanja i isključivanja i to je normalna pojava, ali ako primijetite glasnu buku kada se kompresor klime uključi, to je znak oštećenog kompresora klime. To može biti kvar kvačila koje je vitalni dio kompresora klime. Ono pokreće remen koji povezuje kompresor klime sa remenicama motora. A kada se pokvari, može se zaglaviti ili slobodno hodati, stvarajući buku.

Također, kompresor klime se sastoji od različitih unutrašnjih komponenti, jedna od njih je i ležaj. Ako se unutrašnji ležaj ošteti to može prouzrokovati različite čudne zvukove. Ako se ležaj zaglavi tada remenica kompresora gubi mogućnost okretanja i to rezultira zvukom škripanja koji proizvodi remen.

Idealno rješenje je dijagnosticirati kvar, uvidjeti da li je krivac kvačilo ili su oštećene neke druge komponente kompresora i zamijeniti ga.

Auto klima puše toplo | Simptomi kvara kompresora klime

Kako bi klima uređaj funkcionisao mora sadržavati dovoljnu količinu rashladnog sredstva.

Vjerovatno zbog nedostatka rashladnog sredstva ili neispravnih komponenti, kompresor klime ne može da cirkuliše dovoljno rashladnog sredstva kako bi sistem održao nesmetan rad. To će tokom vremena prouzrokovati ubrzano trošenje svih elemenata rashladnog sistema, a posljedica tog procesa će biti oštećenje i gubitak funkcionalnosti tih elemenata.

Simptomi kvara kompresora klime

Bitno je napomenuti da kompresor klime, ali i nijedna druga komponenta neće ispravno funkcionirati bez odgovarajućeg nivoa rashladnog sredstva.

Smanjen protok zraka

Ovo je jedan od čestih simptoma problema s kompresorom: on i dalje radi, ali manje zraka izlazi iz otvora za zrak. U ovom slučaju važno je što prije provjeriti kompresor kako ne bi došlo do većeg kvara.

Curenje rashladnog sredstva

Još jedan od potencijalnih simptoma koji može signalizirati da je neispravan kompresor klime. Kao što je gore navedeno, unutar kompresora postoje ležajevi koji općenito spriječavaju bilo kakvu vrstu curenja tekućine ili rashladnog sredstva. Međutim, istrošeni/slomljeni ležajevi mogu uzrokovati curenje tekućine što dovodi do konačnog kvara kompresora.

Simptomi kvara kompresora klime
Simptomi kvara kompresora klime

Savjeti za održavanje kompresora klime

Ovdje je par savjeta koji će pomoći da vaš kompresor klime, ali i sve komponente rashladnog sistema imaju duži vijek trajanja.

  • Uključite klima uređaj jednom sedmično na oko 10 minuta
  • Koristite svoj klima uređaj zimi

Osim hlađenja vašeg vozila, jedna od primarnih funkcija klima uređaja je uklanjanje vlage iz kabine. Posebno dobro funkcionira kada trebate ukloniti maglu s vjetrobranskog stakla kako biste poboljšali vidljivost.

  • Redovno održavajte vaš klima uređaj

Svake dvije godine dopunite sistem rashladnim sredstvom, pregledajte sve komponente rashladnog sistema i ne zaboravite promjeni ulje u kompresoru klime kako bi vaš klima uređaj idealno radio.

Servis klima uređaja | Servis auto klime  – Strong auto

Ukoliko se pojave ovi simptomi kvara kompresora klime najbolje je da odvezete vaše vozilo u ovlašteni servis ili kod vašeg mehaničara kako bi se problem što prije sanirao.

Tokom servisa klima uređaja, mi ispraznimo i ponovo napunimo sistem uklanjajući u potpunosti staru rashaldnu tečnosti i ulje iz vašeg klima uređaja. Zatim provjeravamo crijeva, filtere, kaiševe i spojeve, da se pobrinemo da kompresor i kondenzator rade ispravno.

Nakon toga se izvodi test nepropusnosti kako bi se osiguralo da nema curenja ili oštećanja u sistemu vašeg klima uređaja zbog kojih bi gas mogao da iscuri. Zatim sistem dopunajvamo tačno količinom nove rashladne tečnosti i sredstva za podmazivanje koje je propisao proizvođač.

Servis također podrazumijeva i čišćenje od bakterija koje su se nakupile na ventilacionom sistemu, a to uklanja neprijatne mirise i mogućnost zdrastvenih problema.

Nakon servisa klima uređaja možete da budete sigurni da je vazduh u vašem automobilu čist i da sistem radi efikasno.

Ukoliko Vam je potreban pregled ili čak servis klima uređaja, kontaktirajte naš servis! Nudimo vam najkvalitenije dijelove za klima uređaje i profesionalne mehaničarske usluge kontrole, zamjene i reparacije svih dijelova klima uređaja.

Za više informacija o uslugama servisa kontaktirajte 062 903 390 ili putem viber-a i whatsapp-a na >> pošalji poruku <<.

>> Kako radi auto klima? | 5 stvari koje morate znati – pročitajte ovdje <<