+387 32 405 010
info@strongauto.ba

Pon - Pet 08:00 - 18:00
Subota 08:00 - 16:00

Filter kabine 5 stvari od kojih vas štiti filter kabine

Filter kabine | 5 stvari od kojih vas štiti filter kabine

Filter kabine ili filter klime pročišćava vazduh koji putnici i vozač udišu. Filter kabine potrebno je mijenjati najmanje jednom godišnje ili svakih 15.000 km. U našem blogu otkrijte 5 od kojih vas štiti filter ukoliko ga redovno mijenjate.

Udisanje štetnih materija

Filter kabine zadržava mikročestice prašine, polena biljaka, štetne gasove i mnoge mikroorganizme. Ove čestice mogu biti mikroskopski male – njihov prečnik može biti i do 7 puta manji od prečnika valsi ljudske kose.

Udisanje štetnih materija i zagađenog vazduha negativno utiče na vaše zdravlje, a može izazvati i plućna oboljenja i ostale neželjene efekte.

Filter kabine

Umor i smanjena sigurnost putovanja

Neugodan i zagađen vazduh u putničkom prostoru izaziva opterećenje i umor tokom putovanja. Umor značajno smanjuje koncentraciju vozača i povećava rizik od saobraćajne nezgode.

Zamagljeni prozori i loša vidjljivost

Čestice vlage se nakupljaju na površini istrošenog filtera kabine, ili tačnije, na zagađivačima koje zadržava filterski mediji. Ova vlaga ulazi u putnički prostor automovila i uzrokuje zamagljivanje prozora. Sa začepljenim filterom i slabi protokom zraka, smanjuje se sigurnost vožnje, a povećava rizik od saobraćajne nezgode.

Zamagljeni prozori i loša vidjljivost

Smanjena efikasnost sistema klimatizacije

Vremenom se svaki filter kabine začepi štetnim česticama, što dovodi do smanjenih performansi klima uređaja ili ventilacionog sistema. Kada redovno ne mijenjate filter kabine, količina vazduha koji ulazi u putnički prostor značajno se smanjuje.

Alergijske reakcije

Poslije izvjesnog vremena i nakupljanja štetnih čestica, na filteru klime počinju da se razmnožavaju i šire mikroorganizmi, baketrije, gljivice i ostali štetni organizmi. Takav filter klime može prouzrokovati niz alergijskih reakcija i simptoma. Često se pojavljuju iritacije očiju, kihanje i začepljenost nosa.

Često oni koji i nemaju nikakvu alergiju, te nisu skloni alergijama, mogu primjeitit neke od simptoma. Takvo stanje kada se stvara osjetljivost na alergene u našem okruženju naziva se alergizacija.

Alergijske reakcije

VIDEO ZAMJENE FILTERA KABINE

Zamjena filtera klime U 1 MINUTI | Kako zamijeniti filter kabine na automobilu?

Pročitaj TOP 5 zanimljivih činjenica o filterima >> TOP 5 ZANIMLJIVOSTI O FILTERIMA U AUTU!  <<

Da li ste se nekad pitali koja je razlika između običnog filtera, filtera sa aktivnim ugljenom i biofunkcionalnog filtera?

Skoknite do našeg bloga i pronađite odgovor na to pitanje >> Filter kabine ili filter klime | 3 vrste filtera kabine koje morate znati <<

———–

Ukoliko želite provjeriti raspoloživost i cijenu filtera kabine i ostalih filtera za vaše vozilo, možete kontaktirati pozivom na ovaj broj 032 405 010 ili porukom na viber 061 753 141.

Željene artikle imamo dostupne u našim poslovnicama Zenica, Kakanj, Zavidovići, Travnik (klik na poslovnicu za kontakt), ali ih šaljemo i poštom u sve dijelove BiH, isporuka 48h.

Strong Auto d.o.o. ima preko 75.000 aktivnih artikala za sve marke europskih, azijskih i američkih vozila.

Pogledajte blog na temu >> Kako radi auto klima? | 5 stvari koje morate znati << saznajte više o tome klikom na prethodni link.